Ako si upiecť zlaté a veselé Vianoce?

Od malička sme mávali červeno zlatý stromček. A preto, keď som uvidela v obchode brusnice, musela som si ich kúpiť a pripraviť niečo čo by mi pripomínalo detské časy. Tie bezstarostné časy, keď som verila, že darčeky nosí Ježiško...

Tohtoročné sviatky budem sviatkovať asi už od 18. decembra. Teším sa, že budem mať dosť času na prípravu vianočných koláčov. Vždy sa snažím pripraviť niečo trvanlivé, čo keď si trochu poleží, tak chutí lepšie, ale aj také dobroty, ktoré sa pripravia a hneď zjedia. Pretože po 5 dňoch vyjedania koláčov niečo nové vždy poteší. Minulý rok som cez vianočné sviatky pribrala 3 kilečká. Boli to chutné a veselé Vianoce :-p.

Linecké pečivo, ktoré sa neroztečie

Linecké koláčiky sú evergeenom. Každá gazdinka má „ten svoj“ overený rodinný recept. Ja každý rok skúšam nejaký nový a zisťujem, že vo finále nemám favorita. Tento rok som sa fokusovala na taký recept, ktorý by držal tvar, pretože som pečiatkovala na linecké koláčiky vzory a odkazy 🙂

Toto nižšie je rozpis na mini dávku, odporúčam robiť na sviatky minimálne z 2 žĺtkov. Lebo sa veľmi rýchlo vyjedia. Sú krehučké a rozplývajú sa na jazyku. Ak ich bude chcieť vyjedať chlap, dajte mu koláčik na tanier, lebo vám pomrví na čerstvo vytepovaný koberec 🙂

1 žĺtok

60 g pudingoveho prášku alebo zlatý klas

125 studeného masla

40 g práškového cukru

150 g hladkej múky

rozmixovaný džem, alebo lekvár

Postup

Vypracujeme si cesto. Pôjde to pomaly, ale trpezlivosť sa vypláca. Maslo sa bude pod teplou rukou postupne rozpúšťať a všetkú múku pekne naberie na seba. Misku s cestom prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na hodinku – dve. Potom si vyberieme cesto a vyvaľkáme na 4-5 mm a vykrajujeme obľúbené tvary. Pracujeme rýchlo, lebo keď je cesto dlho pri izbovej teplote, tak sa roztápa. Toto cesto pekne drží tvar, a je preto vhodné aj na opečiatkovanie, ale musíte pracovať s chladným cestom.

Ja mám rada hrubšie linecké koláčiky. Potom sa tak veľmi neprepečú. Pečieme pri 180 stupňoch asi tak 8 minút. Vyberieme na rovnú tácku, aby vychladli. Potom spájame rozmixovaným džemom, alebo poriadne premiešaným lekvárom.

Niečo pre 3 maškrtné dámy

Nemusia byť všetky dobroty pečené. Dobre padne aj takýto krémový lahodný pohár!

Na 3 porcie budeme potrebovať:

180 ml smotany na šľahanie

40 g bielej čokolády

1 vanilkový cukor

0,5 rozmrazeného gaštanového pyré

3 dlhé piškóty

Čerstvé brusnice + javorový sirup + biely krupicový sukor

Postup

Pripavíme si parížsku šľahačku z bielej čokolády – v malom hrnčeku si uvaríme smotanu s cukrom a bielou čokoládou. Keď je čokoláda rozpustená. Odstavíme a necháme vychladiť. Najlepšie z večera do rána. Smotanu si vyšľaháme v robote, ale nemusíme veľmi do tuha.

Do pohárov vrstvíme: Šlahačku, polámaný piškót, gaštanové pyré (ideálne zdobiacim vreckom) a opať šľahačka. Na vrch dáme brusnice namočené v javorom sirupe a vyváľané v cukre.

Keďže sú brusnice kyselkavé, výborne sa hodia k sladučkému gaštanovému pyré.

 

Hviezdičkový dvojfarebný tvarohový koláč

Korpus

150 g rozmixovaných kakaových venčekov

50 gramov obyčajného rozpusteného masla

Krém

3 celé vajíčka

7 PL hnedého cukru

450 g jemného tvarohu

375 g kyslej smotany

1 PL kukuričného škorbu alebo zlatého klasu

Do druhej polovce dáme 3 PL kakaa a 100 g arašidového masla

Fondant, alebo marcipán na hviezdičky

 

Postup

Korpus urobený z venčekov a masla dáme na dno formy a pečieme pri 170 stupňoch 5 minút.

Na korpus vylejeme polovicu krému, ktorý si pripravíme z vajíčok, cukru, tvarohu, smotany, a kukuričného škrobu. Pečime pri 170 stupňoch 25 minút. Na to dáme druhú časť krému, do ktorého sme vmixovali kakao a arašidové maslo. Pečieme opäť 25 minút. Vyberieme, zachladime – ideálne cez noc a potom dozdobíme hviezdičkami z marcipánu, alebo fondantu.

 

Koláč je výborný na druhý či tretí deň. Odporúčam skonzumovať do 5 dní. Možno vydrží aj dlhšie, ale to som nemala možnosť overiť, lebo sa do 3 dní vždy zjedol 🙂

Vianočné pečenie je fuška. Ale tá pochvala od rodiny bude stáť za to. Potom už len rýchlo umyť riady a poupratovať neporiadok, ktorý ostal po nás, …. Ja som stavila na Zlatú edíciu Somat a Pur, ktorá mi upratovanie vždy uľahčí a urýchli. Môj rituál ukončujem tak, že potom už len vyložím pred telkou nohy a urobím si degustáciu upečených dobrôt. Chutné, zlaté a veselé Vianoce prajem!