V skutočnosti ide o jednoduchý koláč. Opäť sa presviedčam o tom, že jednoduché jedlá sú najobľúbenejšie. Preto u mňa vedú tak primitívne jedlá ako krupicová kaša, špagety s kečupom a syrom, chlieb s maslom, halušky s bryndzou či uhorkový šalát s kyslou smotanou.
Potrebujeme
100 gramov masla (dajte aké máte oskúšané a aké máte po ruke – môže byť Palmarin či obyčajné 82 % maslo)
2/3 + 1/4 hrnčeka práškového cukru
200 gramov čokolády
6 vajec
1 a ½ hrnčeka múky
½ ČL soli
maslo na vymastenie formy
kakao na vysypanie formy
1 hrnček marhuľového džemu
1 PL kubánskeho rumu, alebo môže byť napríklad aj voňavé amaretto
1 čokoládová poleva, alebo 90 g čokoláda na varenie + 30 g Cera
Postup
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Maslom vymastíme 2 formy s priemerom 20-24 cm. Ak máte len jednu, nevadí, budete piecť na dvakrát. Na dno formy dáme papier na pečenie a až tak priklopíme bočnice formy. Formu vysypeme kakaom, prebytok kakaa vysypeme preč. Vo vodnom kúpeli rozpustíme 200 gramov čokolády.
Vo veľkej mise vymiešame maslo a 2/3 hrnčeka cukru. Úplne do hradka. Pridáme žĺtka a potom rozpustenú čokoládu. Napokon vmiešajte soľ a múku. Vyšľaháme bielka, najprv samé a potom aj s ¼ hrnčeka cukru – do tuha. Primiešame do hustej masy.
Do dvoch foriem dáme cesto a pečieme na 180 stupňoch 25 – 30 minút.
Keď sú obe cestá vychladnuté, rozrežeme ich stredom nitkou. Získame tak 4 pláty, ktoré plníme marhuľovým džemom, ktorý si dojemna vyšľaháme tyčovým mixérom, aby tam neboli kúsky ovocia. Primešame do neho amaretto, alebo rum.
Natierame a skladáme postupne cesto a cesto. Vrch potierame úplne najemno.
Vo vodnom kúpeli si rozpustíte čokoládu a maslo. Polievame iba vrch torty.