Špaldové pečivo s cesnakom

Pečenie domáceho slaného pečiva je pre nás na pravidelnom poriadku. Radšej si ho upečieme doma, ako by sme mali kupovať čipsy. Je to rýchle, lacné, čerstvé a vždy sa zje.

Potrebujeme

1 sušené droždie Dr. Oetker + 1 dcl mlieka + 1 PL cukru
500 g hladkej špaldovej múky
250 ml mlieka
1 dcl oleja
1 Čl soli

Maslová plnka: 125 g masla + 1 ČL soli + 4 strúčiky cesnaku

Postup

Urobíme s kvások. V ohriatom ocukrenom mlieku necháme napučať droždie. To vmiešame do špaldovej múky. Pridáme olej, mlieko a soľ. Vymiesime rukou na cesto, ktoré sa bude odliepať zo stien misky. Uhladíme do tvaru bochníka, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 30-50 minút kysnúť.

Dáme si vyhriať rúru na 180 stupňov.

Cesto si rozdelíme na 3 časti a každú postupne vyvaľkáme na plát s hrúbkou cca 5 mm, potrieme maslovou plnkou, stočíme ako roládu a nakrájame na trojuholníky (vrchný pohľad).

Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom, alebo sezamom.  Pečieme asi tak 20-30 minút. Podľa toho ako máte radi vypečené pečivo.

Z tohto cesta môžete robiť aj rožky či malé vianočky. Ak nedáte celozrnnú múku, ale chlebovú, tak môžete robiť aj domácu pizzu! Je to výborné univerzálne cesto.