Zapekané harmonikové zemiaky s mini kuracími roládami

Zemiaky sú jedna z našich obľúbených príloh. Robievame ich často. I keď ich niektorí vynechávajú, lebo majú škroby a cukry, v našom jedálničku by sa mali i tak objavovať. Teraz sú však zemiaky v hlavnej úlohe a hľadala som k nim prílohu-mäso 🙂 napokon som zvolila kuracie prsia so schwarzwaldskou šunkou zrolované do rolky.  Na dochutenie som zvolila paradajkový pretlak. Zo zvyšku som urobila paradajkovú polievku so syrom. Moju obľúbenú 🙂

Na zapekané harmonikové zemiaky „hasselback“ potrebujeme

4 veľké nové zemiaky
100 ml extra panenského olivového oleja 
1 PL čerstvého rozmarínu + na ozdobu
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
morská soľ 

Predhrejte rúru na 220 stupňov. Zemiaky poriadne umyte. Na mieste, kde sa majú dotýkať plechu zrežte spodnú časť, aby sa nekotúľali po plechu. Zemiaky sa vám podaria pekne pokrájať do tvaru „harmoniky“, bez toho, aby ste ho celý prekrojili, ak si z oboch strán podložíte varešky, alebo paličky. V malej miske zmiešajte olivový olej, rozmarín, citrónovú kôru a cesnak. Položte zemiaky na plech a potrite ich po celej ploche zmesou. Vložte do rúry a pečte 20 minút. Vyberte z rúry a potrite opäť celé so zmesou. Ak treba, oddeľte plátky od seba nožom, aby sa zmes dostala aj medzi. Vložte ich späť do rúry na 20 minút. Potom posypeme nahrubo s morskou soľou a vrátiť ich do rúry na ďalších 20 minút, alebo kým ostanú zlaté na povrchu a mäkké vo vnútri.  Vyberte z rúry, posypeme nasekaným rozmarínom a podávame.

Na mini kuracie rolády so schwarzwaldskou šunkou potrebujeme

400 g kuracích pŕs
100 g schwarzwaldskej šunky
50 ml paradajkový pretlak
soľ a korenie
(špáradlá)
Kuracia prsia si pozdľžne prekrojíme a vyklepeme jemne opakom ruky. Potrieme pretlakom, položíme plátok šunky a zrolujeme. Prekrojíme na polovicu a prepichneme špáradlom. Tak pripravíme všetky. Odkladáme na jednu plochu. Osolíme a okoreníme. Priložíme do výpeku k pečiacim sa zemiakom na posledných 20 minút pečenia. Ak je výpeku/oleja málo, tak pridáme.
Tieto rolády môžete aj grilovať sú univerzálne ku zemiakom, ale môžu byť aj súčasťou šálátov. Príjemne doplnia aj grilovanú zeleninu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

  • Jana Malaga

    paci sa mi to, super napad