Niekto tento koláč môže tiež poznať ako Londoner alebo Londýnske štangle. Naše staré mamy a babky ho majú poznačené v svojich ručne písaných kuchárskych knihách a ich chuť si budeme pamätať navždy. Je pravda, že starké ich vedia upiecť najlepšie, ale môžete skúsiť aj vy, tento tradičný recept a zaspomínať si na detské časy.
Ingrediencie potrebné na polovičný plech (ak chcete robiť na tradičný plech, zdvojnásobne dávku):
110 g hladkej múky
70 g obyčajného masla
2 žĺtka
35 g práškového cukru
trochu prášku do pečiva
200 ml kyselkavého lekváru či džemu s malými kúskami ovocia, ja som dala brusnicový, ale starká dávala ríbezľový 🙂
2 bielka
105 g práškového cukru
75 g pomletých vlašských orechov
1 ČL citrónovej kôry
1/2 ČL citrónovej šťavy
Postup
Z múky, masla, cukru, žĺtok a prášku do pečiva si rukou vymiesime cesto. Ak je veľmi lepivé pridáme trošičku múky. Na doske si vyvaľkáme cesto. Dáme na dno plechu. Po krajoch netreba dávať. Na to natrieme lekvár. Na lekvár dáme orechovú hmotu.
Bielka si vyšľaháme najprv samé, potom s cukrom. Primiešame orechy, kôru a šťavu. Navrstívne na džem. Uhladíme a pečieme 20 – 25 minút pri 180 stupňoch.