Koložvárska kapusta

Delikatesa dnes už nielen rumunskej, ale aj slovenskej kuchyne, ktorá si získala aj moje srdce a je častou súčasťou nášho jedálnička. Doma v Bratislave si ju nevarím, pretože mi viac chutí od mamky a od svokričky. Asi musí človek nejaké tie koložvárske odvariť, aby boli chutné, lebo keď som ju robila ja, niečo mi tam chýbalo. Snáď sa mi to rokmi praxe podarí. Alebo to bude tou rúrou? Kto vie.

1 a 1/2 hrnčeka uvarenej guľatozrnnej ryže

  • Prečo nie dlhá ryža? Guľatozrnná ryža je chuťovo maslovejšia, krémovejšia a mám ju radšej ako dlhú ryžu, ktorá je vhodná ku Kung-pao, ale nie do koložvárskej kapusty.

Takmer 1 celé vrecko kyslej kapusty

  • Ak máte sudovú, ste šťastní ľudia. Nám sa už minula, takže nám musela stačiť aj kupovaná.

Mleté bravčové plece (400 – 600 g) + veľká cibuľa + bravčová masť + korenie + soľ

  • Mäsko musí mať aj podiel mastného masa, aby bola koložvárska kapusta chutná. Už sme to skušali aj s chudým mäskom, ale nebolo to ono. Prípadne skombinujte chudé mäso so slaninkou 🙂

1 veľký biely smotanový jogurt (10 % tuku), alebo kyslá smotana (10 – 16 %-tná)

  • Povrch koložvárskej kapusty potrite smotanou a dajte na 20 minút do rúry na 200 stupňov, až kým povrch nezačne ružovieť po okrajoch

 

Ja to vrstvím nasledovne. Kyslá kapustá, ryža, mäsko, ryža, kapusta, jogurt. Ak máte plytšiu misu tak: kapusta, ryža, mäsko, kapusta, smotana. Ryža by mala byť vždy pod mäsom, aby tuk s mäsa popila ryža. Tak bude mať výbornú chuť.

TIP: chcete toto jednoduché jedlo povýšiť na výnimočnejšie jedlo? Skúste ho zapekať v miskách na suflé 🙂