Vanilkový krúpový nákyp

Milujem ryžový nákyp. Najmä keď si ho uvarím sama. Osvedčený recept naň som už pre vás uverejnila tu. Ale skúšali ste už niekedy zameniť ryžu za pohánkové krúpy? Yummy – yummy. 

Na 4 porcie potrebujeme

1 hrnček pohánkových krúpov

1 hrnček vody

1 – 2 hrnčeky mlieka

2 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)

1/2 ČL vanilkovej esencie Dr. Oetker

3 pl hnedého cukru

50 g obyčajného masla

štipka soli

2 hrste premytých horzienok

maslo na vymaslovanie a bezlepkovú strúhanka na vysypanie

Krok po kroku

  • Dáme si variť krúpy vo vode. Keď sa voda odparí, prilejeme hrnček mlieka.
  • Medzi tým si vymastíme misky na suflé a vysypeme strúhankou. Prípadne si takto pripravíme jednu zapekaciu misu.
  • Žĺtka vymiešame s cukrom a esenciou, primiešame roztopené čajové maslo.
  • Sem-tam premiešame variace sa krúpy.
  • Bielka si vyšľaháme so štipkou soli.
  • Dáme si vyhriať rúru na 180 stupňov
  • Do variacich sa krúpov pridáme hrozienka.
  • Po 10 – 20 minútach varenia krúpov ich odstavíme.
  • Vmiešame do nich žĺtkovú zmes a zľahka aj bielka.
  • Plníme misku/misky.
  • Dáme piecť na 10 minút.
  • Podávame len tak. Ale výborne sa k tomu hodí i ovocný kompót s griotkou.

DSC_0060-2