Milujem ryžový nákyp. Najmä keď si ho uvarím sama. Osvedčený recept naň som už pre vás uverejnila tu. Ale skúšali ste už niekedy zameniť ryžu za pohánkové krúpy? Yummy – yummy.
Na 4 porcie potrebujeme
1 hrnček pohánkových krúpov
1 hrnček vody
1 – 2 hrnčeky mlieka
2 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)
1/2 ČL vanilkovej esencie Dr. Oetker
3 pl hnedého cukru
50 g obyčajného masla
štipka soli
2 hrste premytých horzienok
maslo na vymaslovanie a bezlepkovú strúhanka na vysypanie
Krok po kroku
- Dáme si variť krúpy vo vode. Keď sa voda odparí, prilejeme hrnček mlieka.
- Medzi tým si vymastíme misky na suflé a vysypeme strúhankou. Prípadne si takto pripravíme jednu zapekaciu misu.
- Žĺtka vymiešame s cukrom a esenciou, primiešame roztopené čajové maslo.
- Sem-tam premiešame variace sa krúpy.
- Bielka si vyšľaháme so štipkou soli.
- Dáme si vyhriať rúru na 180 stupňov
- Do variacich sa krúpov pridáme hrozienka.
- Po 10 – 20 minútach varenia krúpov ich odstavíme.
- Vmiešame do nich žĺtkovú zmes a zľahka aj bielka.
- Plníme misku/misky.
- Dáme piecť na 10 minút.
- Podávame len tak. Ale výborne sa k tomu hodí i ovocný kompót s griotkou.