Keď som si pred pár dňami zostavovala zoznam koláčov, zákusov, toriet a keksíkov, ktoré by som si dala na Vianoce, zastavila som sa pri hľadaní niečoho, čo by uspokojilo moje chute na niečo echt maslové, svieže, nečokoládové a zároveň dostatočne vianočné svojou vôňou a charakterom. Vychádzala som z dvoch hlavných chutí: pomaranč a biela čokoláda. Keď som k týmto chutiam pridala maslo, začali sa črtať mafinky 🙂
Už len malá dôležitá rada. Maslo, maslo, maslo. To je na prvom mieste. Nezabúdajte ho dostatočne vopred vybrať z chladničky. Ako aj vajíčka.
170 g mäkké maslo
100 g práškový cukor
3 ks vajce
170 g hladká múka
1 ČL prášok do pečiva Dr. Oetker
1 vanilkový cukor Dr. Oetker
1/2 ČL citrónová esencia Dr. Oetker
2 PL kandizovaná pomarančová kôra (majú v M&S)
Zdobíme:
1 Poleva biela Dr. Oetker
Biele hviezdičky/vločky Dr. Oetker na ozdobu, alebo mandľové lupienky
Postup je jednoduchý a rýchly. Príprava trvá len 10 minút a pečenie 25 minút. Záleží od toho, ale veľké mafinky budete mať. Keďže som mala maxi košíčky, tak preto až 25 minút. Inak by stačilo aj 15-20.
Maslo vymiešame s cukrom do hladka. Pridáme po jednom vajíčka. Esenciu a potom aj sypké suroviny. Na záver kandizovanú kôru. Do košíčkov som to dávala naberačkou na zmrzlinu. Šup s tým do rúry. Či je mafinka v strede urobená kontrolujem vždy špáradlom. Vyberieme a hneď nôžeme zdobiť v mikrovlnke ohriatou polevou Dr. Oetker. Tá poleva je božská. Dobre sa s ňou robí a aj výborne chutí. Môžete posypať všeliakymi hviezdičkami, guličkami, alebo mandlovými plátkami. A je to! Rýchle, chutné a tiež krásne 🙂 A že vraj vianočné pečenie trvá dlho…