Vianoční škriatkovia {Vianočné pečenie}

Môj prvý vianočný recept som zverejnila v predstihu – na Vianoce myslím už teraz, experimentujem a skúšam tradičné chute, ktoré máme radi, hľadám nové nápady – verím, že tento bude pre vás inšpirácia, recept si zaznačíte a pred vianočným pečením sa k nemu vrátite. Títo hraví vianoční škriatkovia s vámi môžu stráviť celé Vianoce. Rozveselia váš vianočný cukrovinkový tanier, aby nebol len o bielych a hnedých tónoch. Vianoce sú veselé a také by mali byť aj vaše vianočné maškrty.  Keďže sú škriatkovia upečení z medu, množstva cukru a nie je na nich maslová plnka, vydržia až do troch kráľov, ak dovtedy neskočia na nohy a neutečú 🙂

Na medové cesto potrebujeme:

100 g medu

400 g cukru

25 g masla

1 vajíčko

250 g hladkej múky

1/2 prášku do pečiva Dr. Oetker

1 škoricový cukor Dr. Oetker

1/2 ČL mletých klinčekov

Cesto spracujeme a rozvaľkáme na papier na pečenie a dáme piecť pri 160 stupnoch cca 15 minút. Vyberieme, necháma vychladnúť a rozdelíme na 4 časti.

Najprv jedno a jedno cesto plníme: 100 ml slivkové chutney alebo džem + 1 ČL mandľová sencia Dr. Oetker.

A potom medzi 2 a 2 naplnené cestá slivkovým lekvárom dáme rozvaľkaný marcipán (150 g marzipánu Dr. Oetker) Najlahšie to ide, ak cesto vyvaľkáme medzi 2 fóliami. Koláč prikryjeme papierom na pečenie a drevenou doskou, na ktorú rovnomerne položíme 2 kg múky. Aby sa pláty pekne spojili.

Po 2-3 hodinkých nakrájame ostrým nožom na kocky cca 2 x 2 cm.  Celé polievame polevou: Čokoládová poleva Dr. Oetker – tmavou a potom aj svetlou. 

Nožičky vianočných škriatkov vyrobíme zo slamiek a topánočky si vystrihneme z čierneho papiera, prípadne z bieleho a premaľujeme ich fixou.