Zlaté kuracie soté s hráškovými zemiačikmi & 2 šaláty

Honosná večera pre neohlásenú návštevu do hodiny? Hravo!

Do našej domácej kuchyne sa stále snažím prinášať niečo nové. Nové veci máme radi. A ako každá žienka domáca, som hrdá, ak si vyslúžim kompliment. A tak sú prázdne taniere pre mňa vždy tou najlepšou pochvalou (ale aj slovná pochvala či potľapkanie po zadku od muža je pohladením pre moju kulinársku dušu). A keď sme už pri tých prázdnych tanieroch, tých sa neobávam, lebo u nás doma máme také milé pravidlo. Kto varí, neumýva riady 🙂 V praxi to vyzerá tak, že keď varím ja, muž poznáša riady zo stola, povyhadzuje zvyšky (ak nejaké ostanú), nakrabičkuje zvyšky nedotknutého jedla (na neskôr) a naloží riady do umývačky. A je to.

Túto večeru sme pripravovali spoločne, takže sme si potom delili aj umývanie riadu. V kuchyni nám to tiež veľmi dobre funguje. Sme zohratí. Ja najčastejšie robím prílohy a šaláty. Mäso je skôr mužská záležitosť.

A teraz poďme krok za krokom na 4 dobroty:

Zlaté kuracie soté

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs nakrájaných na malé rezančeky, 1 veľká červená cibuľa nakrájaná na kocky, 1 nakrájaný strúčik cesnaku, 2 PL dijonskej horčice, soľ, korenie, 3 PL repkového oleja, 1 konzerva červenej fazuľe, chilli (podľa chuti)

Postup: V mise zmiešame všetko okrem fazuľe. Toto si môžete pripraviť aj skôr a skladovať pojokne aj deň v chladničke. Na rozohriatu panvicu dáme ochutené mäsko. Oprážame z každej strany, aby sa pekne obelelo a zatiahlo. Keď tak je, prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 10-15 minút. Mäsko pustí šťavu. Pridáme fazuľu, dochutíme s chilli a podusíme ešte minimálne 5 minút. Mäsko je hotové. Kým sa robí, možeme robiť ostatné…

Zemiačiky s hráškami

Potrebujeme: 700 g baby zemiakov v šupke , 250 g hráškových strukov (kúpite napríklad v zelovoci v OC Centrál pri Bille), nastrúhaný parmezán

Postup: Čo najmenšie zemiaky aké máme umyjeme a uvaríme v šupke. Nie však úplne. Zlejeme z vody, ošúpame a dáme na plech. Prídáme k nim hráškové struky, posypeme parmezánom a pečime do zlata pri 180 stupňoch aspoň 30 minút. Soliť nemusíme, pretože parmezán je dosť slaný. Posypať parmezánom môžete zemiaky aj pri podávaní.

Zeleninový šalát

Urobíme si easy a veľmi obľúbený dressing, ktorý sa skladá len z citrónu a olivového oleja a môžeme dať aj štipku soli. Ja však veľmi rada pridávam aj nasekané čerstvé či sušené bylinky. Ak máte pridajte! Základom je však čerstvý šalát! V tomto prípade som použila farebný šalát. Može však byť aj rukola či baby špenát.

Morský šalát

V obchode som narazila na výborný morský koktail značky SOL&MAR. Bol v priehľadnom plastovom vrecku – obale a vyzeralo to tak lákavo, že som si hneď predstavila, ako sa to bude hodiť. Pridala som tam len čerstvú červenú cibuľu. Rada varím aj z polotovarov. Šetrí to čas.

Tip na prípitok

V júni som do cca 0,8 ml nádobiek dala zamraziť vodu a celú jahodu. Teraz je to výborná ľadová kocka do sektu. Vyzerá to efektne a je to aj praktické. Nemusíte kupovať čerstvé jahody. Odporúčam!

 

A vďaka nášmu zaužívanému pravidlu som už len slastne odfukovala a muž nosil riadi do umývačky. Čo sa nezmestilo, umyla som ručne, ale šlo to hravo. Keďže radi skúšame novinky (ako všetci Slováci), stavili sme na nový Pur, ktorý vonia po kokose, krásne pení a odmastňuje. Je to naše nové zlatíčko. Veď posúďte sami. Podarilo sami urobiť v sklenej miske aj selfie 😀

Nielen my sme ostali plní. Do popuku plná umývačka dostala po tejto večeri zabrať. Ale do 33 minút to bolo hotové. Nový Somat nesklamal! V obchode ho určite neprehliadnete. Je totiž zlatý!