Sacherova torta s karamelom a orechmi

Naked (holé) torty si dnes získavajú na obľube. Maškrtníci hneď vedia, čo môžu očakávať a ich predstavivosť nahrádzajú konkrétne chute na videné ingrediencie. Tieto naked torty doslova podporujú fenomén „food porn“, najmä ak z torty krásne steká karamel či čokoláda a okolo torty sa ledabolo povaľujú oriešky a pokvapkaná poleva. Na druhej strany sú tieto torty menej náročné na detailné zdobenie maslovým krémom či marcipánovými refliéfmi. Priznajme si, nie vždy máme chuť na polcentimetrový fondán a maslo s cukrom 🙂 ostýchavo ho necháme na tanieriku a vyjeme len to vnútro.

Recept na vytuningovanú sacherovú tortu je jednoduchý a rýchly. Naopak ohúrenie je veľkolepé a nezabudnuteľné:

Čokoládový korpus

Odporúčam korpus sacherovej torty, pretože je maslový a čokoládový. Prekrojte ho na polovicu. Použila som formu s priemerom 27 cm. Recept na korpus nájdete TU.

Karamelová plnka

1 karamelové salko

100 g obyčajné maslo

Snehový plát

4 bielka + 40 g cukru = vyšľahané na maximálne tuhý sneh ako sa dá

Čokoládová poleva

150 g čokolády (s minimále 55 % obsahom kakaa)

100 g obyčajného masla

150 g orechov nasekaných na hrubšie

 

Postup

Upečený  a vychladnutý korpus si prekrojíme na polovicu. Polovičku plnky – Salko vymiešané s maslom (obe ingrediencie by mali byť aspoň 2 hodinky na izbovej teplote) natrieme na plát. Posypene 1/3 nasekaných orechov.

Na to dáme Snehový plát, ktorý na pečiacom papieri sušíme pri 120 stupňoch 1 hodinu v rúre. Ak snehový plát hnedne, uberieme teplotu, ak sa pomaly suší, pridáme na 150 stupňov. Plát by mal mať priemer ako torta, 27 cm. Ak máte inú formu torty, tak priemer plátu tomu prispôsobte.

Na snehový plát natrieme druhú polovicu plnky a posypeme druhou tretinou orechov. Na to dáme druhú polovicu korpusu a mierne postláčame, aby nám karamel povybiehal trošičku von.

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a čokokádu a polievame vrch torty – snažíme sa polievať aj popri okrajoch, aby čokoláda sem-tam postekala. Necháme chladiť aspoň dve hodinky v chladničke a potom krájame veľkým ostrým nožom.

TIP: Ak tortu neminiete na jeden raz a plánujete jej zvyšok dať do chladničky, odporúčam zapichnáť z vrchu na dol špajdle (v dvoch miestach), aby držali vrstvy pokope. Pretože karamel je dosť klzký a plát po ňom môže skĺznuť a narobiť vám v chladničke neporiadok 🙂


DSC_0079-3

  • Janka

    na kolko stupnov treba susit snehovy plat?

    • foodblogerka Bianka

      Janka, zalezi od rury, ale idealne je medzi 150 – 120 stupnov. Treba to sledovat a ak bude plat velmi hnednut, treba ubrat stupne 🙂 Daj vediet, ci sa podarilo!

      • Janka

        zajtra sa do nej pustim, tak dufam, ze sa podari :)…dakujem za radu.

        • Janka

          nemalo ist do toho snehu viac cukru? Dala som 40 g krystaloveho, ale ten snehovy korpus sa mi teda nepodaril 🙁

          • foodblogerka Bianka

            uf, tak to ma mrzi. Dala som tam len tolko cukru kolko pisem

          • Ivana

            Suším snehový korpus už 2 hodiny. V plynovej rúre. 80°C tam nemám, tak sú dvierka pootvorené. A teda, stále je mäkký, žuvačkový….. A to bol sneh vyšľahaný do „tvrda“…. tiež by som tipovala, že by tam malo ísť viac cukru :/

          • V strede môže byť trochu žuvačkový, ale po bokoch by mal byť suchý. Skúste pridať rúru na viac stupňov. Ja som to sušila na 120 – 150 stupňoch. 80 stupnov je málo, respektive dlho to potom trva. Idem to opravit aj v recepte.

  • Niki Matviišinová

    Ahoj mám viac otázok.Nikdy som ešte sneh nepiekla takže ja si ho pečiem vo forme alebo ako makronky len podla „kolieska“ na plechu? Na karamel uvarené salco? A maslo si myslela do salca asi tuhé správne? Dakujem